ПРОДУКТИ


Банер
Полезно
Инструкция за експлоатация на PVC и AL дограма

Експлоатация, Поддръжка, Правилно проветряване


Настоящата инструкция Ви предлага някои указания за поддържане и проветряване, така че ползването на прозорците да се превърне в истинско и трайно удоволствие за Вас.


ВНИМАНИЕ! 

След монтажа на дограмата в никакъв случай не изваждайте юстировъчните подложки ( трупчета ) между зидарията и касата. Те осигуряват безупречно функциониране на крилата на прозореца. Подложките трябва да останат в мазилката.

Препоръчва се почистване на долната каса с помощта на прахосмукачка, тъй като евентуални метални стружки, останали след монтажа, могат да предизвикат появата на петна от ръжда.


ЕКСПЛОАТАЦИЯ 

Внимавайте дръжката на прозореца да бъде винаги във вертикално положение нагоре, в хоризонтално или вертикално надолу. Оставянето на дръжката в междинно положение може да предизвика грешно отваряне. Възможно е да се получи така, че при горно отворено положение, крилото да се завърти и по вертикална ос. Не се плашете. Така наречената “ножица” на обкова задържа стабилно крилото в горния край. Преместете дръжката нагоре ( положение на горно отваряне ), затворете прозореца и след това завъртете дръжката в хоризонтално положение ( отваряне по вертикалната ос ).


ПОЧИСТВАНЕ

ДОГРАМА

За трайно запазване на чувствителните повърхности е необходимо грижливо почистване и поддръжка. На много места високото замърсяване на въздуха води до упорити петна, които се отстраняват трудно. За избягване на големи замърсявания, както и за почистване на силно замърсени повърхности препоръчваме редовното почистване със специални препарати за PVC дограма. Непременно трябва да се избягва използването на абразивни препарати и сухо почистване с кърпа. Не следва да се използват препарати за почистване и полиране съдържащи разтворители, по-специално лакочистител, нитроразтворители или т.нар.“ Чистители за пластмаса ”.

Нормално замърсените каса и крило могат да се почистят лесно с хладка вода, в която е прибавен препарат за миене на съдове.


СТЪКЛА

Най-добре се почистват с хладка вода или с препарат за стъкла, като се избягва използването на разяждащи или съдържащи разтворители препарати. За разлика от старите еденични стъкла, през новите стъклопакети всичко се вижда без деформации. Това се дължи на изключително равната им повърхност. Понякога при определен ъгъл на пречупване на слънчевата светлина, по стъклата могат да се видят оцветявания с цветовете на дъгата ( интерференция ). Това физическо явление не представлява дефект и не се явява основание за рекламация.


УПЛЪТНЕНИЯ

Уплътненията по протежение на касата и крилото също се нуждаят от почистване от прах и други замърсители. При положение, че уплътнението излезе от каналчето си, достатъчно е да го притиснете с палец като започнете от мястото, където то лежи в каналчето. Избягвайте използването на остри предмети - така може да нараните уплътнението.


КОНДЕНЗНА ВОДА 

Много често след поставяне на новите прозорци по стените зад мебелите, зад картините или в ъглите на външните стени се образува мухъл.

Това нежелателно явление се предизвиква от натрупването на влага в помещенията. За разлика от старите прозорци, които поради лошото уплътняване вентилират принудително помещенията, при новите този начин на обмен е изключен.

При определени климатични условия, както стъклото, така и касата могат да се изпотят. Това се обяснява с факта, че топлият въздух е в състояние да поеме много повече влага от студения. При срещата на топлия въздух с някаква по - хладка повърхност, въздухът се охлажда и онова количество влага, което не може да бъде погълнато при тази по-ниска температура, се отлага във вид на кондензна вода. Това явление се наблюдава най - вече, когато се съчетаят висока влажност и ниски външни температури.

В зависимост от предназначението на помещенията, високи стойности на влажност възникват предимно в бани, кухни и спални, а също така и в помещения, в които има много растения.

Предпоставка за максимално предотвратяване на това явление се явява правилното и редовно проветряване.


ПРОВЕТРЯВАНЕ

Редовното проветряване на помещенията възпрепятства повишаването на влажността на въздуха, а от тук и евентуалното образуване на плесен. Така се подобрява дълготрайността на различните видове покрития, мазилки, тапети, облицовки на таваните и стените, както и на подовите настилки и мебелировката.

Краткото, но интензивно проветряване, най-вече чрез създаване на течение като се отворят всички прозорци, е в състояние да обмени въздуха в помещението – в зависимост от външните температури - за около 5 минути. По - продължителното проветряване охлажда ненужно вътрешните стени и е неикономично.

През деня проветрявайте помещенията 3 - 4 пъти, в зависимост от тяхното предназначение.

По време на проветряването прозорците трябва да бъдат широко отворени, като е изключено отоплението. Едва след като ги затворите можете да включите отоплението.

С един постоянно открехнат прозорец не се постига достатъчно проветряване.

Влажният въздух от дадено помещение не бива да се отвежда в друго, а винаги трябва да бъде “ пуснат ” да излезе навън.

Запотяването на прозорците е сигнал, че трябва да се проветри даденото помещение, тъй като влажността на въздуха в него се е увеличила.

Чрез проветряването вие ще осигурите същевременно и един комфортен климат за обитателите.


ОБКОВ

Обковът може да бъде регулиран. Това обаче трябва да се извърши от специалист – само той е в състояние да прецени какво точно трябва да се направи.

Внимание!

В никакъв случай не подпирайте прозорците – не поставяйте дървени трупчета или други тела, за да не се блъснат. По този начин може да се стигне до повреди и неизправности на прозореца.